OZLJEDE RAMENOG ZGLOBA

Posljednjih godina, vrlo popularno testiranje provodilo se u pokretima unutarnje i vanjske rotacije u ramenom zglobu. Glavni razlog popularnosti ovog testiranja je u samoj prirodi otvorenog kinetičkog lanca u pokretima u ramenu. Većina pokreta u ramenu u svakodnevnom životu i u sportu događa se upravo kad je ruka slobodna u prostoru (OKL).

ROTACIJA

Pozicija ramenog zgloba (glava humerusa/fossa glenoidale) kontrolirana je malom grupom mišića, poznatijom pod nazivom rotatorna manžeta. Mišići rotatorne manšete (supraspinatus, infraspinatus, teres minor i subscapularis) kontroliraju poziciju ruke u slobodnom prostoru te lociraju glavu humeralne kosti u čašicu zgloba. Ukoliko rotatorna manžeta ne funkcionira kako bih trebala, često dolazi do disfunkcije i boli.

Mnogi sportovi zahtijevaju treniranje jednog ili više mišića manžete ovisi o njihovoj upotrebi i važnosti za sport. To povlači za sobom disbalans u mišićnoj skupini što dalje utječe na poziciju samog ramena, te može dovesti do boli i impegmintacije (opadanja). Prenaprezanje mišića (posebice tetiva) može dovesti do puknuća tetiva, mišića ili oštećenja zglobne čahure.

Dva glavna problema u prednjem dijelu ramena poznata kao sindrom boli u anteriornom dijelu ramena, mogu bit preventirana i trenirana uz pomoću izokinetičkog treninga:
U uvjetima testiranja uzima se neka općenita amplituda pokreta od 90° kod vanjske ali i kod unutarnje rotacije, makar je to izrazito individualno ovisno o sportu (neki bacači u bejzbolu imaju amplitudu i do 180°) ili ozljedi. Kod ovog pokreta isto je tako vrlo bitno uključiti kompenzaciju gravitacije, da bi se smanjile balističke sile.

Normalan omjer lijeve i desne strane tijela ne bi trebao prelaziti više od 10 %. Ukoliko je omjer veći, ili je jedna ruka izrazito dominantna nad drugom (npr. kod bacanja kladiva), ili je došlo do izrazitog disbalansa u snazi mišića. Ekscentrične kontrakcije su u prosjeku 35 % veće od koncentričnih.
Autor: Ana Crnjac
mag. kineziologije u kineziterapiji i licencirani terapeut na Isomedu2000