BENEFITI EKSCENTRIČNE MIŠIĆNE KONTRAKCIJE

Ekscentrična kontrakcija mišića je vrsta aktivacije koji povećava napetost u mišiću, a u isto vrijeme se mišić produljuje i smanjuje se njegov poprečni presjek.

Ekscentrična kontrakcija  najčešće se javlja kada se mišić protivi jačoj sili te je on prisiljen istezati se. Svakodnevne i najčešće vježbe kod kojih se primjenjuje ekscentrična kontrakcija su silaženje niz stepenice, trčanje niz brdo, sklek, zgib… Ekscentrične kontrakcije su uobičajene u mnogim sportovima u kojima je potrebno kontrolirati pokret ili mu se suprotstaviti.

Istraživanja pokazuju da su ekscentrične kontrakcije značajnije u jačanju mišića od koncentričnih te da tijelo može podnijeti i do 1,75 puta više težine ekscentrično nego što može koncentrično. Osim što podiže snagu mišića brže od koncentrične vježbe, radi na jačanju i vašeg vezivnog tkiva (ligamenti i tetive), te vam time  daje veći imunitet ozljede. Upravo zbog toga, ekscentrične vježbe su savršene za rehabilitaciju nakon ozljede kao što je skakačko koljeno, odnosno patelarni tendinitis. Naime, on se javlja upravo zbog velikog opterećenja na tetivu kvadricepsa koja postaje neelastična, upali se i boli. Ekscentrikom tetivi podižemo elasticitet, a jačamo ostatak mišića.

Dosta studija je isto tako pokazalo da ekscentrične vježbe povećavaju fleksibilnost zglobova odnosno veću rastezljivost mišića. Dakle ekscentrika uzrokuje rast vaših mišićnih vlakana, čime se povećava duljina vaših mišića povećanjem sarkomera u mišićnom vlaknu. Osim konkretno razrađenih vježbi za pojedine skupine mišića, ekscentričku kontrakciju možemo razviti i na izokinetičkom stroju. Osim što na Isomedu 2000 možemo istestirati snagu ekscentrične kontrakcije bilo koje skupine mišića, možemo konstruirati trening ciljanog jačanja mišića vježbama ekscentrike. Uz dobru kombinaciju ekscentričkih i koncetričkih vježbi snage, postići ćete najbolje rezultate u najkraćem vremenu i na najbrži način ćete izrehabilitirati ozljeđeni segment i vratiti se svakodnevnici u punoj snazi!

Ana CRNJAC

mag. kineziologije u kineziterapiji

licenc.th. on ISOMED2000

Usluge

Nudimo usluge izokinetičkog treninga i/ili terapije za sve mišićne skupine koje se nalaze oko velikih zglobova (rame, lakat, ručni zglob, kuk, koljeno, skočni zglob) te za mišiće donjeg dijela leđa u svrhu rehabilitacije nakon ozljede ili prevencije ozljeda. Uz izokinetički trening, pružamo usluge individualne kineziterapije ovisno o vrsti ozljede, deformacije ili oštećenja lokomotornog sustava.

Kontakt

Kranjčevićeva ul. 36 (u prostorima Poliklinike Nado centar Zagreb)

10110 Zagreb
Hrvatska

Radno vrijeme:

Ponedjeljak, utorak, četvrtak: 8.00 – 16.00
Srijeda i petak: 12.00-20.00