Izokinetički trening mišića trupa – testiranje i trening mišićne jakosti leđa i trbuha

Stabilizacija baze našeg trupa i cijelokupnog tijela tzv. “corea” je jedan od najvažnijih dijelova rehabilitacijskog procesa.

Smanjena funkcija i stabilnost tog dijela tijela znatno utječe na funkciju gornjih i donjih ekstremiteta te ostatka trupa. Osim izotoničnih koncentričnih kontrakcija, koje se najčešće koriste u treningu, vježbe pliometrije kombiniraju ekscentričnu i koncentričnu kontrakciju pojedinih mišićnih skupina i često se koriste za razvoj snage mišića. Pliometrija ima u osnovi poticanje neuromišićne reakcije te je kao sastavni dio treninga radi poboljšanja sportsku specifičnih funkcija. Kako god, trening pliometrije u rehabilitaciji, dolazi u obzir tek pred kraj rehabilitacije u nekim završnim fazama. No, što je sa izokinetikom?

Izokinetičke vježbe

Izokinetičke vježbe uzrokuju skraćenja i produljenja mišića no tokom konstantne brzine pokreta. Zajedno sa pliometrijom, aplicira se tek u kasnijim fazama rehabilitacije te spajanjem pliometrije i izokinetike poboljšava se funkcionalnost kompletnog pokreta. Neosporno je da je mišićima za kompletan oporavak tj. razvoj snage i funkcionalnosti, potreban raznovrsan trening: i izometrija i pliometrija i izokinetika.

Izokinetičko testiranje

Što se tiče testiranja mišićnog rada i jakosti u području trupa, kroz različite testove koncentričnih, ekscentričnih i izometrijskih kontrakcija. Tek kroz precizne rezultate tih triju kontrakcija u fleksiji i ekstenziji trupa, te u rotaciji trupa možemo doći do odgovarajućih zaključaka i parametara o stanju mišića donjeg dijela trupa. U tome nam uvelike pomaže izokinetička sprava Isomed 2000 i modul za fleksiju i ekstenziju trupa. Svatko tko želi saznati stanje jakosti mišića trupa, to može učiniti testiranjem na ovakvoj spravi. Nakon testranja kroz analizu parametara procijenjujemo da li postoji značajni mišićni disbalans koji odgovarajućim programom vježbi možemo ispraviti. Dobijemo pokazatelje prosječne jakosti mišića u odnosu na težinu cijelog tijela te prema dobivenom koeficijentu i normativima, procijenjujemo da li osoba mora pojačati mišiće ili ne. Nakon što istestiramo fleksore i ekstenzore prema rezultatima možemo precizno ocijeniti da li su osobi mišići u disbalansu. Disbalans u tom dijelu znatno utječe na pravilnost posture što vuče za sobom probleme sa kralježnicom i bolove u tom dijelu. Nakon testiranja izrađuje se kompletan trenažni protokol koji uključuje izokinetičke i izotoničke vježbe te vježbe mobilnosti kralježnice i propriocepcije. Kroz ovakav program vodi Vas kineziterapeut uz konzultacije sa liječnikom specijalistom, te već nakon nekoliko treninga možete vidjeti poboljšanje funkcije i snage mišića trupa i stabilnost corea.

Ana CRNJAC

mag. kineziologije u kineziterapiji

licenc.th. on ISOMED2000

Usluge

Nudimo usluge izokinetičkog treninga i/ili terapije za sve mišićne skupine koje se nalaze oko velikih zglobova (rame, lakat, ručni zglob, kuk, koljeno, skočni zglob) te za mišiće donjeg dijela leđa u svrhu rehabilitacije nakon ozljede ili prevencije ozljeda. Uz izokinetički trening, pružamo usluge individualne kineziterapije ovisno o vrsti ozljede, deformacije ili oštećenja lokomotornog sustava.

Kontakt

Kranjčevićeva ul. 36 (u prostorima Poliklinike Nado centar Zagreb)

10110 Zagreb
Hrvatska

Radno vrijeme:

Ponedjeljak, utorak, četvrtak: 8.00 – 16.00
Srijeda i petak: 12.00-20.00